Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

NAJK pleit voor een kenniscentrum bedrijfsovername

Geplaatst: 13/01/2021 


Op woensdag 13 januari 2021 publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de cijfers over bedrijfsopvolging in de agrarische sector. De cijfers bewijzen volgens het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) dat ondersteuning van jonge boeren en tuinders erg nodig is. Slechts 41% van de agrarische bedrijven heeft een bedrijfsopvolger. De organisatie pleit voor een kenniscentrum bedrijfsovername.

Het NAJK is niet verrast door de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Jonge boeren hebben behoefte aan kennis, kapitaal en grond. De financiën op bedrijven staan onder druk, er dreigt een enorm gebrek aan ruimte, de toenemende wet- en regelgeving bemoeilijkt bedrijfsovernames.

Het is belangrijk dat er voldoende bedrijven blijven, stelt Eke Folkerts, dagelijks bestuurder van het NAJK en verantwoordelijk voor de portefeuille bedrijfsovername. "Wij pleiten voor een kenniscentrum bedrijfsovername waar opvolgers, overdragers en overige gezinsleden een beroep op kunnen doen voor een succesvolle bedrijfsovername."

Het NAJK ziet aan de ene kant agrarische ondernemers die stoppen omdat er geen opvolger is, maar treft tegelijkertijd ook veel jongeren die graag boer willen worden, maar geen bedrijf tot hun beschikking hebben. Om deze bedrijfsopvolgers en overdragers met elkaar in contact te brengen is NAJK het online platform Boer zoekt Boer gestart. Het initiatief loopt een paar jaar en het aantal profielen stijgt nog steeds. Het NAJK zou hierbij ook graag matchmaking aanbieden en bekijkt momenteel wat hierin mogelijk is.

bron: NAJK, 13/01/2021