Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Spruitkoolstokken kunnen benut worden als grondstof voor papier

Geplaatst: 13/01/2021 


Spruitkoolstokken kunnen als grondstof dienen voor papier of kunststoffen. Voorwaarde is wel dat de industrie deze reststroom gedurende het hele jaar kan gebruiken en dat er wordt voldaan aan bepaalde kwaliteitseisen. Het inkuilen van gehakselde spruitkoolstokken kan hiervoor een oplossing zijn. Dat blijkt uit onderzoek in Vlaanderen.

In het Vlaamse onderzoek werkten verschillende partijen samen. Een papierproducent bekeek de mogelijkheden van de vezels voor papierproductie. Tectero, dat actief is in de oleochemie ging na welke waardevolle componenten aanwezig zijn in het sap van spruitstokken. De Universiteit Gent analyseerde zowel het sap als de vezel. Inagro onderzocht hoe de logistiek geregeld zou kunnen worden en maakte berekeningen over de rendabiliteit en mogelijkheden voor het uitbouwen van de keten.

Om de spruitkoolstokken bij het oogsten apart op te vangen tijdens de oogst, zijn aanpassingen van de oogstmachines nodig. Deze wijzigingen vragen een investering van 25 000 tot 30 000 euro. Daarnaast is een geschikte bewaarmethode nodig. Hakselen biedt in combinatie met inkuilen mogelijkheden om bederf en kwaliteitsverlies te vermijden. Het vrij natte materiaal kan goed aangedrukt worden, waardoor minder zuurstof in de kuil aanwezig is en het inkuilproces beter verloopt. Na 4 maanden is de pH-waarde van de kuil 4 of lager.

Ook het opvangen van de spruitkoolstokken gaan gepaard met extra kosten. De tijd nodig om één hectare spruitkool te oogsten neemt toe met één uur en het brandstofverbruik stijgt met ongeveer 1,5 liter. Het oogsten van spruitkoolstokken kost daarmee circa 23 euro per ton. Indien spruitkoolstokken ingekuild gaat dat ook gepaard met kosten voor arbeid, brandstof en kuilmateriaal.

bron: Inagro, 11/01/2021