Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Onderzoek naar 'familievoeren' in de varkenshouderij

Geplaatst: 13/01/2021 


Stalinrichter Vereijken en Trouw Nutrition doen samen met Wageningen Livestock Research Trouw Nutrition onderzoek naar de waarde van 'familievoeren'. Bij dit systeem vreten en drinken biggen met de zeug mee. Zo leren ze al voor het spenen om vast voedsel op te nemen. Dat moet problemen bij de biggen na het spenen helpen voorkomen. In het onderzoek wordt het systeem op 12 varkensbedrijven getest.

Uit eerder onderzoeken blijkt dat tot 30% van de biggen na het spenen de eerste 20 uur niet vreten. In de periode daarna nemen ze dan juist extra veel voer op, waardoor ze extra gevoelig zijn voor darmstoornissen. In de natuur vreten biggen al in de eerste 14 dagen van hun leven met de zeug mee. Die situatie wordt in het onderzoek enigszins nagebootst.

Om er voor te zorgen dat jonge biggen met de zeug kunnen meevreten zijn aanpassingen in de kraamhokken nodig. Het hekwerk moet aangepast en de vorm en plaatsing van voerbakken en watervoorziening wordt anders. Voor het onderzoek produceert Trouw Nutrition ook een speciaal voer waar zowel zeug als big voldoende voedingsstoffen uit kunnen halen. De eerste resultaten van het onderzoek worden komend voorjaar verwacht.

bron: Boerderij, 13/01/2021