Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

LTO: 'Nieuw perspectief nodig voor bedrijfsopvolging'

Geplaatst: 13/01/2021 


Woensdag 13 januari publiceerde het CBS nieuwe cijfers over bedrijfsopvolging in de land- en tuinbouw. Deze cijfers laten zien dat meer dan de helft van alle land- en tuinbouwbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder geen bedrijfsopvolger heeft. LTO Nederland noemt het gebrek aan jonge bedrijfsopvolgers zorgelijk. "Het is belangrijk dat jonge agrarische ondernemers perspectief gaan krijgen en dat belemmeringen worden weggenomen om boer of tuinder te worden”, aldus voorzitter Sjaak van de Tak.

"Het ontbreekt jonge boeren en tuinders aan duidelijk toekomstperspectief. Er is een ruim aanbod aanwezig om een andere ondernemerskeuze te maken. Ook helpt de polarisatie in politiek en samenleving niet mee om de keus te maken voor de land- en tuinbouw.“ aldus Van der Tak. “Bedrijfsopvolging is daardoor niet meer vanzelfsprekend.”

"Hoewel nog steeds jonge ondernemers staan te springen om het levenswerk van alle voorgaande generaties voortzetten, vragen zij zich steeds meer af of zij de verantwoordelijkheid willen en kunnen dragen. LTO Nederland vindt dat de komende jaren fors geïnvesteerd moet worden in stimulering van bedrijfsovername. In de afgelopen jaren is daar al een begin meegemaakt, maar het nieuwe instrumentarium bereikt de jonge ondernemers nog nauwelijks."

“Nog meer dan deze financiële steun hebben jonge ondernemers en hun ouders een duidelijk toekomstperspectief en een renderend bedrijf nodig. Belemmeringen moeten worden weggenomen. We zetten ons daarnaast bijvoorbeeld in voor goed groen onderwijs, wat noodzakelijk is om mensen te blijven enthousiasmeren voor de agrarische sector”, aldus Sjaak van der Tak.

bron: LTO Nederland, 13/01/2021