Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Einde overgangsperiode tunnelspuit en windhaag in de fruitteelt

Geplaatst: 12/01/2021 


Op 1 januari 2021 liep de door de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO aangevraagde driejarige overgangsperiode in het Activiteitenbesluit voor de windhaag en de tunnelspuit als mogelijk te nemen driftreducerende maatregel bij bespuitingen in de fruitteelt af.

De NFO heeft zowel voor de tunnelspuit als de windhaag in de afgelopen jaren aanvragen ingediend voor de juiste indeling in de driftreductie-klassen. De windhaag is hierdoor opgenomen in de lijst met driftreducerende maatregelen die getroffen kunnen worden. Hierdoor veranderd er in de praktijk voor de windhaag niets.

De aanvraag voor de tunnelspuit gecombineerd met driftarme spuitdoppen is afgewezen. Hierdoor blijft de tunnelspuit ingedeeld in de 75%-klasse. Deze indeling is gebaseerd op gebruik van neveldoppen. Het gevolg is dat als met een tunnelspuit gespoten wordt een teeltvrije zone van 4,5 meter nodig is langs oppervlaktewater. De uitzondering is de Lochmann tweerijen-tunnelspuit. Deze heeft in combinatie met 90%-driftarme spuitdoppen een 99%-indeling.