Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Efficiëntere omzetting van biomassa in bio-aromaten mogelijk

Geplaatst: 12/01/2021 


Utrechtse scheikundigen hebben een veel efficiëntere manier gevonden om biomassa om te zetten in bio-aromaten. Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen in een ‘tandemomzetting’ wordt de grondstof nu directer en efficiënter omgezet naar het gewenste eindproduct. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Angewandte Chemie.

Bio-aromaten zijn nuttige chemische bouwstenen. Deze stoffen konden voorheen alleen via een inefficiënte omweg gemaakt worden uit de suikers uit hout, met veel ongewenste bijproducten als gevolg.

De onderzoekers ontwikkelden een methode waarbij het gewenste product telkens aan de reactie wordt onttrokken en waarbij de ongewenste bijproducten telkens weer terug omgezet worden naar de grondstof. Dat proces wordt herhaald, net zolang tot de hele grondstof is omgezet in het gewenste product.

De onderzoekers werkten in dit project samen met TNO, dat zo enthousiast was over de uitkomst dat het hier samen met de Universiteit Utrecht een patent op aanvroeg en nu werkt aan het verder ontwikkelen en opschalen van dit proces. Het inmiddels toegekende patent is nu opgenomen in het technologieportfolio van de recent opgerichte TNO-spin-off Relement.

Meer informatie over het Utrechtse onderzoek is te vinden in de publicatie Dynamic trapping as a selective route to renewable phthalide from biomass‐berived furfuryl alcohol in Angewandte Chemie.

bron: Universiteit Utrecht, 12/01/2021