Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Natuurlijk gedrag vleeskuikens wordt gestimuleerd door eten vliegenlarven

Geplaatst: 11/01/2021 


​Vleeskuikens die levende vliegenlarven krijgen gevoerd vertonen meer natuurlijk gedrag en ontwikkelen gezondere poten. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research. Doordat de kuikens moeten rondscharrelen en pikken naar de larven bewegen ze meer en dat zorgt voor een verbetering van hun welzijn.

Tijdens het onderzoek kregen de kuikens in verschillende hoeveelheden en op verschillende momenten per dag levende zwarte soldaatvlieglarven aangeboden. De kuikens bleken de hele dag gemotiveerd om larven te zoeken en vertoonden veel natuurlijk foerageergedrag.

Snelgroeiende vleeskuikens bewegen weinig, waardoor ze problemen kunnen krijgen met hun poten. Door het meerdere keren per dag aanbieden van larven in het strooisel worden ze actiever en bewegen ze meer. Dat komt de gezondheid van de poten ten goede en dat zorgt ook voor een verhoogd dierenwelzijn.

De larven zijn niet alleen smaakvol, ze bevatten ook vet en eiwit en dat maakt het een goede aanvulling op het dieet. Uit het onderzoek blijkt dat de kuikens die de meeste larven kregen ook het langst bezig zijn met hun natuurlijke foerageergedrag. Daar zit wel een maximum aan. Als het dieet tot meer dan 10% wordt aangevuld met insecten is er een kans dat de kuikens minder goed groeien.'

Het aanbieden van levende larven aan de kuikens heeft niet alleen een positief effect op het welzijn van vleeskuikens. Een bijkomend voordeel is dat de larven uit gemakkelijk op mest- en afvalproducten kunnen worden gekweekt. Daardoor is het ook een potentieel duurzame- en circulaire voedselbron'.

De onderzoekers vonden nog grotere positieve effecten op gedrag als de kuikens de larven kregen aangeboden in een doorzichtige buis met gaatjes, zo bleek uit een tweede studie. Doordat de kuikens moeite moeten doen om de larven uit de buis te krijgen, zijn ze er een groot deel van de dag mee bezig.