Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

'Stikstof- en fosfaatrechten zijn op papier miljarden waard'

Geplaatst: 11/01/2021 


De stikstof- en fosfaatrechten waarover veehouderijbedrijven in Nederland beschikken zijn op papier 18 miljard euro waard, zo heeft het Financieele Dagblad vastgesteld op basis van gesprekken met experts. Boeren zullen hun rechten niet zo snel te koop aanbieden, omdat ze nodig zijn voor de uitoefening, aldus landbouweconoom Roel Jongeneel van Wageningen Economic Research.

Jongeneel wijst er tevens op dat de waarde van stikstofrechten bepaald wordt door de schaarste. Het is volgens hem een fair systeem. "De bepaalde ruimte die er is om het milieu te gebruiken knip je in feite op in stukjes die je uitdeelt. Zo perk je de belasting van het milieu in en dat is een goede zaak. Het gaat ook om partijen buiten de landbouw. Rechten kunnen door veehouders worden verkocht ten behoeve van industriële ontwikkeling en dat haalt de economie van het slot."

Veehouders die door willen met hun bedrijf zullen hun emissierechten niet verkopen. Maar doordat jaarlijks gemiddeld 2 tot 4% van de boeren stopt, komen ook rechten beschikbaar. "Waar ze het meest nodig zijn kan erop geboden worden, en daar komt dan weer een nieuw evenwicht uit". aldus Jongeneel. De econoom is niet bang voor prijsopdrijving door tussenpersonen. "Bij het systeem voor fosfaatrechten dat nu enkele jaren bestaat is dat effect nihil."

bron: BNR / Financieele Dagblad, 11/01/2021