Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Dreiging van hoog pathogene vogelgriepuitbraken blijft hoog

Geplaatst: 11/01/2021 


De dreiging van uitbraken van hoog pathogene varianten van vogelgriep uitbraken in pluimvee blijft onverminderd hoog. Om meer inzicht te krijgen in het verloop en de overdracht van besmettingen onderzocht Wageningen Bioveterinary Research de ziektesymptomen, virusuitscheiding en sterfte die optreden na infectie met recente H5 virussen.

Uit het onderzoek blijkt dat een infectie met het H5N8-virus in 2014 en 2016 en het H5N6-virus in 2017 aanzienlijk verschilde tussen kippen, eenden en smienten. Het ziekteverwekkend vermogen van de virussen was voor kippen hoger dan die voor eenden en smienten. Ook suggereren de resultaten dat het ziekteverwekkend vermogen van de virussen en de virusuitscheiding voor eenden verandert, wat gevolgen kan hebben voor het risico van introductie van deze virussen in de pluimveesector.

In het onderzoek werd veel meer virusuitscheiding gezien door eenden en smienten die in 2016 en 2017 met een H5-virus geïnfecteerd waren dan voor het virus dat in 2014 circuleerde. Besmette wilde vogels kunnen het virus op pluimveebedrijven introduceren via vogelpoep. Naarmate er meer virus aanwezig is in vogelpoep, kan er sneller virus worden overgedragen op pluimvee. De onderzoekers stellen ook vast dat het virus lang kan overleven in water en dat kippen gemakkelijk besmet kunnen raken door het drinken van water dat is besmet met vogelpoep.

Wageningen Bioveterinary Research doet nog verder onderzoek naar de genetische factoren die de pathogeniciteit van vogelgriepvirussen bepalen. Meer inzicht in de karakteristieken van de virussen kan bijdragen aan preventie van uitbraken in de toekomst.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Comparative pathogenicity and environmental transmission of recent highly pathogenic avian influenza H5 viruses van de Wageningse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Emerging Microbes & Infections.