Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

LTO-vakgroep: 'Zaadgaarden moeten op orde voor bossenstrategie'

Geplaatst: 20/11/2020 


Minister Schouten van LNV heeft woensdag 18 november een nadere uitwerking gepubliceerd van de bossenstrategie die zij samen met de provincies wil gaan uitvoeren. Het doel is om in 10 jaar tijd 37.000 hectare aan nieuwe bossen te realiseren. Dit biedt kansen voor boomkwekers. Het is dan wel van belang dat zaadgaarden op orde komen en dat er ruimte blijft voor chemische onkruidbestrijding, stelt de LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Om de sterke groei in de vraag naar goede zaden en jonge bomen in te kunnen vullen, moeten boomkwekers gezamenlijk met alle betrokken partijen de zaadgaarden en genenbanken op orde brengen. Daar is steun van de overheid bij nodig, stelt André Wijnstra, voorzitter van de cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen van de LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Bij investeringen in deze opstanden gelden termijnen van 40 tot wel 100 jaar. Het is niet haalbaar om dit volledig aan de markt over te laten, meent Wijnstra. "De huidige opstanden en zaadgaarden zijn niet toereikend en moeten met het oog op klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit anders ingericht worden."

Wijnstra wijst er daarnaast op dat in sommige situaties, zoals in de startfase van de zaaibedden en bij langdurige natte periodes, een goede en doeltreffende mechanische onkruidbestrijding een probleem vormt voor boomkwekers. De kwekers moeten dan chemische middelen kunnen toepassen.

bron: LTO Nederland, 19/11/2020