Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Nadeelcompensatieregeling bij het vervroegd verbod op de pelsdierhouderij

Geplaatst: 20/11/2020 


Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aan de Tweede Kamer laten weten op welke manier zij nertsenhouders wil gaan compenseren voor het feit dat ze vervroegd met het bedrijf moeten stoppen. Eerder had zij al laten weten dat het kabinet daar 150 miljoen euro voor reserveert.

De tegemoetkoming voor nertsenhouders is gebaseerd op 4 componenten. Er is een vergoeding voor de inkomensschade, gebaseerd op het aantal fokteven dat mag worden gehouden op een bedrijf. Daarnaast wordt geld uitgekeerd omdat een ondernemer en zijn gezin een periode moeten overbruggen voor het vinden van ander werk.

Nertsenhouders met personeel moeten personeelsleden gedwongen ontslaan en daar is ook compensatie voor. Daarnaast worden bedrijven momenteel geconfronteerd met een vervoersverbod voor de fokteven en dat resulteert in waardeverlies. Ook daar voorziet de compensatieregeling in.

Op het totaalbedrag wordt een korting van 15% doorgevoerd als normaal maatschappelijk risico. Bij de bepaling van dit percentage is onder meer in acht genomen dat pelsdierhouders redelijkerwijs niet hadden kunnen voorzien dat de wettelijk verankerde overgangstermijn van 11 jaar zou worden ingekort, aldus Schouten.

Wageningen University & Research heeft voor de minister de notitie Economisch gevolgen voortijdig stoppen pelsdierhouderij opgesteld. Het bureau Van Ameyde waarderingen heeft het Advies omtrent nadeelcompensatie aspecten uitgebracht op verzoek van de minister. Ter toelichting geeft Schouten ook een voorbeeldberekening voor nadeelcompensatie bij een pelsdierhouderijbedrijf met 4.000 fokteven bij 3 voorkomende situaties.

bron: Ministerie van LNV, 19/11/2020