Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Effecten van vroege voeding van vleeskuikens lijken niet blijvend

Geplaatst: 20/11/2020 


Maarten Hollemans deed onderzoek naar de korte en lange termijn effecten van vroege voeding van vleeskuikens. Hij stelde wel effecten vast op de darmontwikkeling en de ontwikkeling van antilichamen, maar de voordelen bleken niet blijvend. Op vrijdag 20 november promoveert Hollemans aan de Wageningen Universiteit.

Na uitkomst kunnen vleeskuikens meteen of pas op een later moment toegang hebben tot voer en water. In een aantal landen wordt vroege voeding regelmatig toegepast om dierprestaties en gezondheid van vleeskuikens te verbeteren.

Hollemans bestudeerde de effecten van vroege versus late voeding in het vroege en late leven van vleeskuikens op dierprestaties, darmintegriteit en het immuunsysteem. Hij stel vast dat vroege voeding zorgt voor een snellere start van de darmontwikkeling na de uitkomst uit het ei, maar effecten op darmintegriteit bleken niet aanwezig.

De onderzoeker vond ook hogere niveaus van systemische antilichamen tot 7 dagen leeftijd in vroeg gevoerde vleeskuikens. Dat suggereert een betere weerbaarheid tijdens de eerste week na uitkomst. Vroeg gevoerde vleeskuikens kunnen dit voordeel echter niet behouden op latere leeftijd. Dat geldt zowel onder heel gezonde omstandigheden als onder minder gunstige houderijcondities.