Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

'Corona markteffecten werken voor land- en tuinbouw ook in 2021 door'

Geplaatst: 20/11/2020 


De gevolgen van de coronacrisis voor de land- en tuinbouw verschillen per segment, maar ABN AMRO verwacht dat herstel in de agrarische sector als geheel nog tot de tweede helft van 2021 op zich zal laten wachten. Daarnaast spelen er in de verschillende sectoren andere zaken die een economische impact hebben zoals de brexit, vogelgriep, het stikstofbeleid en de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland.

ABN AMRO houdt rekening met een opleving van het coronavirus begin volgend jaar. Deze derde golf zal wellicht in omvang en economische impact minder groot zijn is dan de tweede golf, maar staat een spoedig herstel van de sector in de weg. In de tweede helft van 2021 zal het herstel waarschijnlijk sterker zijn en zal een positiever sentiment ook de consumptie stimuleren.

Naast de pandemie staan de prijzen in specifieke segmenten ook onder druk door andere structurele factoren. Zo heeft de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in Duitsland gevolgen voor de prijzen in de varkenshouderij, omdat China de grenzen sloot voor Duitse slachterijen. Daarnaast zullen de volumes in dit segment dalen als gevolg van maatschappelijke druk met betrekking tot de stikstofproblematiek en geuroverlast.

In de melkveehouderij neemt de productie dit jaar met 2% toe, maar in 2021 wordt geen groei verwacht. In de pluimveesector hebben de coronacrisis en de vogelgriep voor zowel lagere productie als dalende prijzen gezorgd. Na een productiedaling in 2020 met 2% verwacht ABN AMRO in 2021 een herstel met 1%.

Ook de akkerbouw wordt geraakt door de coronacrisis. De opbrengsten per hectare liggen in lijn met vorig jaar, maar door de sluiting van onder meer fastfoodketens is de prijs van aardappelen sterk afgenomen. Door een verwachte krimp van het aardappelareaal zullen de volumes in 2021 met 1% dalen. Hoewel de vraag naar glasgroente zal stijgen in 2021, kan in dit segment de brexit invloed hebben. Zo is deze sector voor een belangrijk deel van de afzet afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie is te vinden in de Sectorprognose Land- en tuinbouw op de website van ABN AMRO.

bron: ABN AMRO, 20/11/2020