Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

H5N8-virus lijkt op gevonden virussen in Egypte, Kazachstan en Rusland

Geplaatst: 19/11/2020 


Uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research blijkt dat het H5N8-virus dat in oktober werd gevonden bij knobbelzwanen in Nederland, een gemeenschappelijke voorouder deelt met virussen die voor het laatst zijn aangetroffen in Egypte in 2018-2019. Ook heeft het nieuwe H5N8-virus een vergelijkbare genetische samenstelling. Het virus blijkt niet direct gerelateerd aan de Europese H5N8-virussen die in de eerste helft van 2020 zijn gevonden.

Het huidige vogelgriepvirus in Nederland lijkt op basis van een genetische analyse te kunnen worden gelinkt aan een H5N8-virus dat sinds maart 2017 in Egypte circuleerde en daar in 2018-2019 uitbraken veroorzaakte. Vervolgens is het virus onopgemerkt gebleven totdat het in oktober 2020 in Nederland is gevonden. De recente uitbraak van het H5N8-virus is niet gerelateerd aan uitbraken in Oost-Europa, Duitsland en Bulgarije eerder in 2020. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat het H5N8-virus sinds 2017 onopgemerkt in Nederland heeft gecirculeerd in wilde vogels.

Omdat knobbelzwanen niet over lange afstanden trekken, is het virus mogelijk geïntroduceerd door andere watervogelsoorten die vanuit broedgebieden in het noorden van Rusland naar Nederland vliegen. Er werden voorafgaand aan de vogeltrek in 2020 geen vondsten van H5N8-virussen of sterfte bij wilde vogels uit dit broedgebied gemeld. Vanaf augustus 2020 werden wel verschillende meldingen gedaan van H5N8-virussen bij wilde vogels en pluimvee in het zuiden van Rusland en het noorden van Kazachstan.

De sequenties van de virussen die in Rusland en Kazachstan zijn gevonden wijzen uit zijn recent dat er ook een genetische verwantschap is tussen deze virussen en het H5N8 virus in Nederland. Van sommige watervogelsoorten, zoals smient, kuifeend en witkopgans, is bekend dat ze in deze regio's van Rusland en Kazachstan verblijven en naar Nederland migreren om te overwinteren.

De vondst van het H5N8-virus in een dode smient dichtbij de locatie van de dode Knobbelzwanen kan er op duiden dat deze vogelsoort het virus mogelijk in Nederland heeft gebracht. Inmiddels is het virus ook aangetoond in verschillende soorten ganzen die ook vanuit broedgebieden in Rusland naar Nederland trekken.​