Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Onderzoek naar invloed van gebruik desinfectiemiddelen op teeltgoten

Geplaatst: 19/11/2020 


Om de nieuwe teelt na een teeltwsisseling optimaal te beschermen wordt alles in de kas gereinigd en gedesinfecteerd. Vooral tegen het gebruik van desinfectiemiddelen blijkt de kasinrichting en de kasconstructies niet altijd bestand. De bedrijven Metazet FormFlex en Meteor Systems lieten onderzoek doen naar de invloed van het gebruik van desinfectiemiddelen op teeltgoten.

De teeltgoten bestaan uit een basis van staal met daarop aan beide zijden een zinklaag en een afwerking met een speciale coating. Vooral deze coating is gevoelig voor de vaak bijtende ontsmettingsproducten. Lakschade is dan het gevolg waardoor de onderliggende zinklaag en soms zelfs het staal bloot komt te liggen, met als gevolg roestvorming of zelfs stijgende zinkwaarden in het retourwater.

Om meer inzicht te krijgen in de uitwerking van de diverse desinfectiemiddelen en het schadebeeld hiervan, hebben Metazet FormFlex en Meteor Systems de handen ineengeslagen en een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren door de TÜV Rheinland Nederland. Hierbij zijn monsters met een variatie van verschillende coatings en verschillende productiebatches uitgebreid onderzocht, gemeten, getest en uiteindelijk blootgesteld aan een scala aan desinfectiemiddelen, waaronder waterstofperoxide, chloorloog en fluorwaterstofzuur.

De uitkomst van het onderzoek geeft de bedrijven een duidelijk inzicht in het schadebeeld dat ontstaat bij gebruik van de verschillende middelen. Daarnaast wordt het beeld bevestigd wat ook in de praktijk al werd gezien. Zolang de middelen volgens voorschrift gebruikt en tijdig nagespoeld worden, treedt er geen schade op aan de lak. Wanneer de materialen gedurende langere tijd, of met een hoge concentratie behandeld worden, is geen enkel van de geteste materialen tegen bestand en vertonen alle materialen een vergelijkbaar schadebeeld.

bron: Metazet FormFlex en Meteor Systems, 19/11/2020