Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Zelfs 'zachte' brexit kost Nederlandse economie ruim 4,5 miljard euro

Geplaatst: 19/11/2020 


De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan naar verwachting met een vrijhandelsverdrag uit elkaar. Maar zelfs een 'zachte' brexit kost de Nederlandse economie volgens ABN AMRO ruim 4,5 miljard euro - ofwel 0,7% van het bruto binnenlands product - en meer dan 17.000 banen ten opzichte van vorig jaar.

De economische schade komt voort uit de extra handelsbelemmeringen die bij een brexit zullen gelden - zoals grenscontroles, files bij de douane en extra administratie - wat de komende jaren zijn weerslag kan hebben op de vraag. Bij het doemscenario van een 'harde brexit' is de schade veel groter, mede door invoertarieven: ruim 17,5 miljard euro en het verlies van bijna 70.000 banen. Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren hebben dus veel te winnen bij een succesvolle uitkomst van de brexit-onderhandelingen.

De schade is zo omvangrijk, omdat het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijkste handelspartners van Nederland is. Zo worden onder andere exporteurs van voeding rechtstreeks getroffen, omdat zij veel zaken doen met Britse afnemers. Bovendien zijn veel bedrijven sterk verweven met sectoren in binnen- en buitenland en worden zij hierdoor óók indirect geraakt. Dat geldt zelfs voor 55% van de schade. Zo worden agrarische toeleveranciers indirect getroffen wanneer voedingsmiddelenproducenten die door de brexit minder naar het Verenigd Koninkrijk kunnen exporteren.

Nederland exporteert momenteel jaarlijks voor ruim 5,8 miljard aan voedingsmiddelen en levende dieren naar het Verenigd Koninkrijk. Daarmee heeft het Verenigd Koninkrijk een aandeel van 9% in de totale Nederlandse export in deze marktsegmenten. Door de handelsbelemmering worden alternatieven uit eigen land voor de Britten aantrekkelijker. Het verschuiven van import naar eigen producten zou bijvoorbeeld kunnen optreden voor producten als eieren, pluimvleevlees, broccoli en bloemkool.

ABN AMRO voorziet bij een zachte brexit voor de voedings- en genotmiddelenindustrie een negatief handelseffect van 203 miljoen euro, waarbij 19% voortkomt uit indirecte effecten. Voor de landbouw wordt het effect geraamd op 120 miljoen met daarin een aandeel van 69% in de vorm van indirecte effecten. Zowel in de landbouw- als in de voedingssector gaat dat volgens de bankanalisten ten koste van bijna 1000 banen.

Bij een harde brexit zal voor de voedings- en genotmiddelenindustrie het negatief handelseffect oplopen tot ruim 1,16 miljard euro, waarbij ook nu 19% veroorzaakt wordt door indirecte effecten. Voor de landbouw wordt het effect van een harde brexit geschat op 608 miljoen met ook in deze situatie een aandeel van 69% in de vorm van indirecte effecten. In de landbouw koste een harde brexit volgens de analisten 5500 banen en in de voedingssector zullen in die situatie bijna 5.000 banen verloren gaan.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Ook 'zachte' brexit levert schade op van ABN AMRO

bron: ABN AMRO, 19/11/2020