Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Alternatieve eiwitbronnen meer geaccepteerd, maar consumptie blijft achter

Geplaatst: 18/11/2020 


Veel Nederlanders willen minder vlees, zuivel en eieren eten en vaker kiezen voor alternatieve eiwitbronnen. Toch stijgt de consumptie van eiwitten uit vis, peulvruchten, vleesvervangers, zeewier en insecten niet. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research waarbij voor het jaar 2019 de de eiwitconsumptie van 2.461 Nederlanders in kaart is gebracht.

De onderzoekers wilden ook weten wat de respondenten van de verschillende eiwitbronnen vinden en wat de motivatie achter hun consumptiegedrag is. Het onderzoek was een herhaling van een eerdere meting in 2015 waardoor er ook vergelijkingen over de tijd mogelijk zijn.

De groep respondenten die zichzelf als vegetariër, veganist of flexitariër had in het onderzoek van 2019 een aandeel van 12,6%, tegen 8,6% in 2015. Ook de groep die zich niet in deze omschrijvingen herkent, maar wel zegt bewust minder vlees te eten, is in vier jaar gegroeid: van 13,5% tot 18,4%. Het aandeel respondenten dat zichzelf als typische vleeseter ging van ruim 71% in 2015 naar ruim 61% in 2019.

Veel onderzoeksdeelnemers geven aan van plan te zijn om meer alternatieve eiwitten te gaan eten – en dan vooral vis en peulvruchten. Een vegetarische burger van 'gecultiveerd vlees' wordt als beste alternatief voor de traditionele hamburger gezien. Producten op basis van insecten en – in mindere mate – zeewier, worden duidelijk minder geaccepteerd als alternatieven. Vlees blijft voor de meeste respondenten de belangrijkste eiwitbron.

De respondenten werd ook gevraagd naar hun motieven om voor alternatieve eiwitten te kiezen. Smaak en geur, gezondheid en 'mate van natuurlijkheid' worden voor alle alternatieven vaak genoemd. Bij peulvruchten speelt ook de prijs een belangrijke rol, terwijl 'gemak' bij vis vaak genoemd wordt als belangrijk keuzeargument.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Consumenten meer geneigd om ‘alternatieve’ eiwitten te eten dan in 2015.

bron: Wageningen University & Research, 18/11/2020