Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

'Droogte in Achterhoek vergt technologische oplossingen'

Geplaatst: 16/10/2020 


Al 3 jaar op rij kampt de Achterhoekse landbouw met grote droogte als gevolg van een tekort aan regen en hoge temperaturen. De melkveehouders op de hoge zandgronden zien hun inkomen steeds verder teruglopen. Naast het inkomensverlies van 600 tot 1.000 euro per hectare per jaar, kan er ook vermogensverlies ontstaan omdat de percelen aan waarde zullen verminderen. Het vergt technologische oplossingen om dat te voorkomen, denkt Wim Nijman van accountants- en adviesorganisatie Countus.

Het stuwen en vasthouden van het water in de bodem is de meest natuurlijke oplossing, maar dat is op de hooggelegen zandgronden nauwelijks mogelijk. Beregenen met oppervlaktewater wordt bij langdurige droogte al snel verboden omdat anders de drinkwatervoorziening in gevaar komt. Beregenen met grondwater is niet alleen kostbaar, het grondwater is vaak ook niet geschikt vanwege mineralen of ijzer in de bodem.

Nijman denkt dat de droogte op de hooggelegen percelen alleen kan worden opgevangen door technologische aanpassingen in de waterhuishouding. Het regenwater dat in de natte perioden valt, moet opgevangen worden en in reservoirs of kolken worden gebufferd. In droge perioden moet het water op de akkers en weilanden kunnen vloeien via een uitgekiend systeem van pompen en irrigatiebuizen of kanalen. Dit soort oplossingen zullen wel kosten met zich meebrengen.

bron: Countus, 16/10/2020