Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Genetische weerstand tegen wratziekte in aardappels gevonden

Geplaatst: 16/10/2020 


Onderzoeker Charlotte Prodhomme heeft meerdere resistentiegenen gevonden die aardappels bescherming bieden tegen wratziekte, een schimmelziekte die wordt veroorzaakt door de parasitaire schimmel Synchytrium endobioticum. Wratziekte is de belangrijkste quarantaine-ziekte in aardappels in Nederland, want er is geen bestrijdingsmiddel tegen de schimmel en de meeste aardappelrassen zijn gevoelig voor een aantasting. Op donderdag 22 oktober hoopt Charlotte Prodhomme te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

Charlotte Prodhomme richtte zich in het onderzoek op vier verschillende types van de schimmel die in Europa voorkomen, namelijk de schimmeltypes 1, 2, 6 en 18. Voor type 1 is al resistentie gevonden, voor de andere nog niet. Zij scande het kweekmateriaal van een aantal veredelingsbedrijven op resistentiegenen en vond 5 belangrijke genen.

De onderzoekster bepaalde ook waar deze R-genen op het genoom van de aardappels zitten, zodat veredelaars met behulp van moleculaire merkers snel kunnen checken of deze genen bij kruisingsproeven in de nakomelingen terechtkomen. De resistentie tegen wratziekte blijkt complex. Er speelt vaak een combinatie van genen een rol.