Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

'Gericht landbouwgrond omzetten in natuur is goedkope klimaatmaatregel'

Geplaatst: 16/10/2020 


Als een deel van de belangrijkste ecosystemen in de wereld die tot landbouw zijn omgevormd, weer worden teruggebracht tot natuur, zijn veel planten- en diersoorten te redden en kan de helft van de CO2 uit de lucht worden gehaald die daarin de laatste twee eeuwen extra is beland. En dat tegen de laagste kosten. In een studie, verschenen in Nature van deze week, presenteren internationale onderzoekers waaronder van Wageningen University & Research, een slimme aanpak en wijzen zij die ecosystemen aan.

Het onderzoeksteam met wetenschappers uit 12 landen stelde vast welke tot landbouw omgevormde ecosystemen wereldwijd moeten worden hersteld om tegen lage kosten biodiversiteits- en klimaatvoordelen te bieden, zonder in te leveren op de landbouwproductie zelf. Door 30% van deze belangrijkste ecosystemen te herstellen kan 70% van de dreigende uitsterving van planten- en diersoorten worden voorkomen, stellen de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers kan restauratie 13 keer kosteneffectiever zijn op locaties die zij markeren met ‘hoogste prioriteit’, zoals delen van West-Afrika, Indonesië en de Filipijnen. Het restaureren van natuur en klimaat kan tegen relatief lage kosten en hoeft niet ten koste te gaan van de voedselproductie. Uit de analyse blijkt dat ongeveer 70% van de gebieden die op mondiaal niveau als prioriteit worden beschouwd, ook prioriteit hebben op nationaal niveau. Deze liggen in tropische ontwikkelingslanden die vaak niet de middelen hebben voor herstelprogramma’s. Daarom is intensieve internationale samenwerking cruciaal.

Omdat de vrees bestaat dat het herstel van ecosystemen op landbouwgrond de voedselproductie zal bedreigen, berekenden zij hoeveel ecosystemen hersteld kunnen worden zonder vermindering van de voedselproductie. Ze stelden vast dat dit geldt voor 55% van de ecosystemen die ooit zijn omgezet in landbouwgrond. Dit kan door een goed geplande, duurzame intensivering van de landbouwproductie elders, het tegelijk reduceren van verspilling en een verschuiving van voedingspatronen met minder vlees en kaas.