Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

NMV wil borging van wettelijk deel in KoeMonitor door dierenarts

Geplaatst: 16/10/2020 


De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vindt dat de Stichting Geborgde Dierenarts de onafhankelijke borging van het wettelijke deel van de KoeMonitor moet uitvoeren en niet de zuivelindustrie. Dit om de onafhankelijkheid te bewaken. Daarbij moet voorkomen worden dat melkveehouders met extra kosten worden geconfronteerd.

Alle in Nederland geleverde melk moet voldoen aan de Europese hygiëne- en gezondheidsverordening. Op dit moment voldoet Nederland niet aan deze eisen en om die is door zuivelproducenten, dierenartsen en de melkveehouderijorganisaties gezocht naar een eenvoudige en robuuste oplossing. Zo is KoeMonitor ontstaan als opvolger van het KoeKompas.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalde dat niet de melkverwerkende bedrijven maar de Stichting Geborgde Dierenarts de onafhankelijke borging moest gaan uitvoeren. De dierenartsen gebruiken echter het bedrijfsgezondheidsplan als toetsing.

Door het probleem wat nu gecreëerd is komen melkveehouders voor dubbele kosten te staan omdat zowel KoeAlert als het bedrijfsgezondheidsplan uitgevoerd moeten worden. Daarnaast vergt het extra inspanning. Dit is voor de NMV onaanvaardbaar. De organisatie roept de zuivelindustrie op om te werken aan draagvlak onder melkveehouders en bij de dierenartsen door in overleg te gaan en te zorgen voor één wettelijk erkend systeem

Totdat er een oplossing gevonden is adviseert de NMV om het bedrijfsgezondheidsplan te blijven uitvoeren op het melkveebedrijf, of anders het zuivelverwerkend bedrijf aansprakelijk te houden voor schade in de toekomst. Dit om te voorkomen dat de melkveehouder uiteindelijk verantwoordelijk gehouden wordt.

bron: NMV, 15/10/2020