Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Provincie Gelderland opent stoppersregeling voor kalverhouders

Geplaatst: 15/10/2020 


Gelderse vleeskalverhouders kunnen zich tot 1 december 2020 bij de provincie melden om in aanmerking te komen voor vrijwillige bedrijfsbeëindiging. Dit is bedoeld voor bedrijven die die geen toekomstperspectief voor hun bedrijf meer zien. Samen met de innovatieregeling die nog gaat komen en waarvoor 10 miljoen euro is gereserveerd, wil de provincie hiermee bijdragen aan de verduurzaming van deze sector. Gedeputeerde Staten stelden de handelswijze voor de vrijwillige beëindiging kalverhouderijen op 13 oktober vast.

De maatregel is onderdeel van de Gelderse stikstofaanpak. De provincie wil de stikstofbelasting op kwetsbare Natura 2000-gebieden omlaag brengen en betrokken sectoren verduurzamen. Met de stoppersregeling richt de provincie zich op kalverhouderijen die boven een drempelwaarde komen als het gaat om stikstofbelasting op de natuur.

Het gehele bedrijf inclusief woning en cultuurgrond wordt aangekocht. Daarnaast kunnen ook gemengde bedrijven aan de regeling deelnemen als het grootste deel van stikstofemissie van kalverhouderijtak komt. Wanneer er zich meer kalverhouders melden dan er budget beschikbaar is wordt voorrang gegeven aan bedrijven met de hoogste stikstofbelasting.

Door bedrijfsbeëindiging gaat niet alleen de stikstofbelasting op de natuur omlaag, maar ontstaat ook ontwikkelruimte. Die ruimte brengt de provincie onder in een Gelderse stikstofbank. Een deel daarvan zal worden benut om innovatie binnen de agrarische sector mogelijk te maken. De gronden die vrijkomen worden gebruikt in de gebiedsprocessen om met partijen in het gebied te komen tot een passende invulling.

bron: Provincie Gelderland, 15/10/2020