Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Crown Van Gelder maakt papier met suikerbietenpulp

Geplaatst: 15/10/2020 


Vanaf januari 2021 verkoopt Crown Van Gelder uit Velsen-Noord papier dat is gemaakt met verwerking van suikerbietenpulp. Voor de nieuwe lijn ‘Crown Native’ gebruikt de papierfabrikant minder houtvezels. Zo realiseert wordt ten opzichte van traditioneel papier een besparing van 16% op het milieu gerealiseerd. Bij de ontwikkeling werkt het bedrijf samen met Cosun Beet Company als strategische partner. De bietenpulp van de suikerproducent wordt benut als grondstof voor het papier.

Het nieuwe papier van Crown Van Gelder is het resultaat van twee jaar onderzoek. Het bedrijf zocht naar een gewas dat een deel van de houtvezels in het papier kon vervangen. Met Crown Native slaagde Crown Van Gelder erin om 20% bietenpulp in het papier te verwerken. Zo wordt op meerdere terreinen milieuwinst geboekt.

Door bietenpulp in plaats van houtvezels te verwerken worden minder transportbewegingen gemaakt, waardoor de productie van Crown Native gepaard gaat met een flinke afname in CO2-uitstoot en minder vorming van fijnstof. Ook wordt er door de bietenpulp minder water gebruikt tijdens het productieproces. Een groot voordeel van het gebruik van suikerbietenpulp is bovendien dat het Crown Native mag worden gebruikt bij de verpakking van voedsel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gerecycled papier.

bron: Crown Van Gelder, 06/10/2020