Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Geuren van bodemschimmels hebben impact op ontwikkeling van planten

Geplaatst: 15/10/2020 


Kay Moisan bestudeerde de chemische samenstelling van geuren die worden uitgestoten door schimmels in de bodem, en ze onderzocht bestudeerde de effecten van deze geuren op de ontwikkeling en resistentie van planten. Bij het streven om de landbouw te verduurzamen zijn geuren van bodemmicroben een waardevol aandachtsgebied met het oog op gewasbescherming en het bevorderen van de groei. Kay Moisan hoopt op vrijdag 16 oktober aan de Wageningen Universiteit te promoveren.

In de bodem worden planten blootgesteld aan schadelijke microben die ziekten veroorzaken, maar ook aan nuttige microben die de gezondheid van planten juist bevorderen. Planten blijken geuren die door microben worden geproduceerd te kunnen waarnemen en kunnen daarop reageren voordat ze in contact komen.

Kay Moisan heeft aangetoond dat geuren van schimmels, ongeacht hun pathogeniteit, de plantengroei positief kunnen beïnvloeden en de bloei kunnen versnellen. Bovendien beïnvloedde de blootstelling van plantenwortels aan deze geuren latere plantinteracties met herbivoren, waardoor planten soms beter bestand zijn tegen herbivoren die zich voeden met wortels of bladeren.

bron: Wageningen University & Research, 15/10/2020