Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Effect van lycopeen op gezondheid blijkt complex

Geplaatst: 14/10/2020 


Hidde van Steenwijk, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht, heeft de gezondheidseffecten van lycopeen in tomaten bestudeerd. Daarbij keek hij naar het effect van lycopeen op ontstekingswaarden, omdat zulke ontstekingswaarden een negatieve invloed lijken te hebben op de ontwikkeling van welvaartsziekten zoals diabetes type II.

Steenwijk stelt vast dat patiënten met hogere ontstekingswaarden ook lagere lycopeenconcentraties in het bloed hebben. Vermindering van circulerend lycopeen kan een van de eerste tekenen zijn van chronische ontsteking. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een verhoging van de lycopeenconcentratie deze ontstekingen niet direct vermindert.

De onderzoeker concludeert dat de combinatie van verschillende bioactieve stoffen van belang is voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit. Omdat een product als tomaat meer gezondheidsbevorderende stoffen bevat dan lycopeen, lijkt het daarom gezonder om in plaats van een supplement met lycopeen te slikken, het lycopeengehalte op peil te houden door tomaten te eten.

bron: Universiteit Maastricht, 12/10/2020