Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Tijdelijk gebruik van stikstofruimte in Gelderland mogelijk

Geplaatst: 16/09/2020 


Projecten die tijdelijk stikstof uitstoten, kunnen in Gelderland een vergunning krijgen door tijdelijk stikstofruimte van een andere te gebruiken. Dat heeft Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten. Dat kan doordat een ondernemer tijdelijk een deel van zijn ongebruikte stikstofruimte beschikbaar stelt aan een ander. Daarvoor hij ook een vergoeding kan krijgen. Dit is mogelijk vanaf 23 september.

Tijdelijk benutten van ongebruikte ruimte van een ander kan een oplossing zijn voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen, natuur of windmolens of voor evenementen. Bij de aanleg komt tijdelijk stikstof vrij. Als de stikstofuitstoot van invloed is op nabijgelegen stikstofgevoelige natuur, is een vergunning nodig. Verleasen zorgt voor de benodigde stikstofruimte. Door verleasen is het voor een veehouder aantrekkelijk om tegen een vergoeding tijdelijk bijvoorbeeld minder dieren te houden en de ruimte die dan ontstaat door iemand anders te laten gebruiken.

Geen ongecontroleerde opkoop boerderijen

Extern salderen met veehouderijen, waarbij initiatiefnemers permanent stikstofruimte overkopen van een ander, is in Gelderland voorlopig nog niet toegestaan. Provincie Gelderland maakt zich zorgen dat extern salderen leidt tot ongecontroleerd opkopen van agrarische bedrijven en het weglekken van stikstofruimte.

bron: Provincie Gelderland, 15/09/2020