Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Vegetarisch varkensgehakt verkopen mag niet

Geplaatst: 15/09/2020 


Dat was het idee van Erik Stegink van Piggy's Palace uit Bathmen, om het gehakt van zijn varkens die alleen een plantaardig rantsoen hebben gehad als zodanig te verkopen. 'Dat is volgens Stichting Reclame Code strafbaar', meldt Erik Stegink van Piggy's Palace uit Bathmen. De ludieke actie die hij eind juli startte, is daarmee weer van de baan.

In Nederland paste toenmalig minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport in 2016 het Actieplan Etikettering van Levensmiddelen aan. Dat deed hij nadat uit een juridische analyse bleek dat er ruimte is voor het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. Uit de naam moet wel blijken dat het om een vegetarische variant gaat.

Stegink reageert dat het dan voor de hand ligt dat de omgekeerd ook geldt. In Frankrijk is ook er veel discussie over de benaming van vegetarische producten. Dat keurde onlangs een wetsvoorstel goed, waarin staat dat producenten van vleesvervangers niet langer vleesbenamingen mogen hanteren. Op straffe van boetes tot 300.000 euro.

De actie leverde familie Stegink naast veel positieve reacties ook vijftig doodsverwensingen, 170 nare reacties op social media, meerdere bezwaren bij Stichting Reclame Code (SCR) en twee bezoeken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op. 'Best heftig', zegt Stegink op Facebook.

bron: Nieuwe Oogst, 14/09/2020