Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Minder erfemissie met flow-schuimontsmetting van bloembollen

Geplaatst: 31/07/2020 


Op bloembollenteeltbedrijven is bolontsmetting een belangrijke bron voor erfemissie. De emissie ontstaat bijvoorbeeld bij het gebruik van dompelbaden of via banden van heftrucks die door gemorst dompelwater rijden. Door over te stappen op een ontsmettingsmethode met schuim, is de emissie op het erf fors te beperken. Er zijn goede praktijkervaringen met deze methode.

Bij flow-schuimen gaan de bollen in een glijgoot door een laagje schuim met gewasbeschermingsmiddelen. Een belangrijk voordeel is dat het fust niet in contact komt met de middelen. Het schuim zorgt voor een goede verdeling van het middel op de bol en zorgt er ook voor dat de gewasbeschermingsmiddelen onderhuids komen.

Gecombineerd met een kunststof, lekdichte kist of een binnenhoes, is de kans op emissie van ontsmettingsmiddelen aanzienlijk kleiner. Een bijkomend voordeel van flow-schuimen is dat werknemers minder met ontsmettingsmiddelen in contact komen omdat het droog- en bewaarfust geen residu bevat.

De afgelopen drie jaar is onderzoek uitgevoerd naar de flow-schuimmethode. Het blijkt dat de methode qua effectiviteit niet onder doet voor standaard schuimen of dompelen. In het najaar van 2019 zijn vijf flow-schuimmachines op praktijkschaal beproefd met goede ervaringen. De methode vergt wel een behoorlijke investering. Niet alleen voor de machine, maar ook voor lekdichte kunststof kuubkisten en eventueel een doseerkantelaar, transportband en een kistenvuller.

bron: Groen Kennisnet, 31/07/2020