Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Rooimachine voor zoete aardappelen getest bij kweker van aardappelen

Geplaatst: 31/07/2020 


In Eenrum wordt op het bedrijf van Roelof Sloots een nieuwe aardappelrooimachine getest die speciaal is ontwikkeld voor kwekers van aardappelen. Sloots rooit zijn aardappelen normaal met de hand om ze op het oog zorgvuldig te kunnen beoordelen. Dat beoordelen van het geoogste product kan hij nu vanaf de machine doen. De rooier biedt hem veel arbeidsbesparing.

De Harvey.One rooimachine zorgt ervoor dat de aardappels met de grootst mogelijke voorzichtigheid uit de grond komen en vanaf een lopende band beoordeeld kunnen worden. De oogstmachine heeft rupsbanden voor een minimale bodemdruk en is zelfrijdend. Met een draadloos paneel kan de machine bediend worden. Van der Maar Landbouwmechanisatie in Hornhuizen voert samen met boer Sloots de testen uit voor de fabrikant.

In Eenrum wordt gewerkt met een prototype van een machine die is ontwikkeld voor het rooien van zoete aardappels. Dat gebeurde tot nu toe nog met de hand. Dat kan eigenlijk niet machinaal omdat er dan te veel beschadigingen komen aan de aardappel. Deze nieuwe aardappelrooier moet ervoor zorgen dat het wel machinaal kan. De machine is nieuw en een primeur voor Nederland.

Samen met Sloots bekijkt het landbouwmechanisatiebedrijf hoe de fabrikant de machine nog kan verbeteren. Zij zien bijvoorbeeld nog mogelijkheden om het sorteerproces verder te automatiseren door het gebruik van robotarmen. Sloots zou ook nog graag een aanvulling zien waardoor de gerooide aardappelen in bakjes opgevangen kunnen worden.

bron: RTV Noord, 30/07/2020