Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

LED in aardbei: beoogde winterproductie nog niet gehaald

Geplaatst: 31/07/2020 


In het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk is onderzoek gedaan naar jaarrond productie met inzet LED belichting in de aardbeienteelt in kassen. Het lukte nog niet om in de winterperiode de beoogde productie te halen. Het onderzoek biedt aanknopingspunten voor een verdere optimalisatie van de teeltstrategie.

Om bij de aardbeienteelt in kassen jaarrond kwaliteit en kwantiteit te kunnen garanderen moet er worden gezocht naar een balans in het teeltsysteem. Het uitgangspunt is dat dit haalbaar is door te telen met doordragende rassen onder LED-belichting. Om dit te realiseren moet er gedurende de teelt meer controle zijn over de strekking, de opbouw van de plantbelasting en de productie.

Delphy koos in een onderzoek voor een teeltstrategie waarbij de daglengte niet korter mag worden dan 12 uur om te voorkomen dat het gewas in winterrust gaat. De belichtingsperiode was maximaal 14 uur. Enerzijds om te zorgen voor een stabiele en rustige ontwikkeling van het gewas en de plantbelasting. Daarnaast om een generatieve impuls te voorkomen door geen lange dag toe te dienen. De inzet van de belichting werd rustig opgebouwd, rekening houdend met de plantbelasting en assimilatenvraag van het gewas. De etmaaltemperatuur werd gehandhaafd tussen de 14,5°C en 15,5°C. Er werd gewerkt met 4 lichtspectra, 2 rassen en 4 typen uitgangsmateriaal.

De verse stek zonder koude realiseerde de meest vlakke productie. In de winterperiode werd bij alle behandelingen de beoogde productie van 0,5 kilo per m2 per week nauwelijks gerealiseerd. Om de teelt verder te ontwikkelen moet volgens de onderzoekers aandacht worden gegeven aan de interactie tussen het lichtspectrum en de daglengte als factor voor de strekking en de assimilatenvraag van het gewas in relatie tot de plantbelasting. Verder moet nader gekeken worden naar de fotosynthesecapaciteit van het gewas en de mogelijkheden om de lichtonderschepping van gewas te verhogen.

Meer informatie is te vinden in het rapport LED belichting in aardbei.

bron: Kas als Energiebron, 30/07/2020