Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Nieuw onderzoek naar verwerken van bijproducten in gepelleteerd voer

Geplaatst: 30/07/2020 


Om granen in diervoer te vervangen door minder plakkerige bijproducten uit de circulaire landbouw is het nodig om uit te zoeken hoe diervoerpellets intact blijven, van fabriek tot dier. In het project Pelleting in the circular agriculture onderzoekt Wageningen University & Research hoe duurzaam diervoer geproduceerd kan worden.

Gepelleteerd diervoeder bevat veel granen. Om stappen te zetten in een circulair landbouwsysteem, zouden meer bijproducten moeten worden gebruikt in varkens en kippenvoeders. Het vervangen van granen in diervoer is een uitdaging, omdat granen naast voedingswaarde de pellets ook sterker maken.

In het project wordt onderzocht hoe er meer bijproducten vanuit de landbouw en de humane voedselindustrie kunnen worden opgenomen in gepelleteerd voer. Voorbeelden zijn bijproducten die vrijkomen bij de productie van voedsel of biobrandstoffen, of die afkomstig zijn van afgedankte voedingsmiddelen. Deze bijproducten hebben andere fysische- en chemische eigenschappen dan complete granen.

Het onderzoek moet op microscopisch niveau inzicht bieden in de fysische- en chemische eigenschappen van diervoeders. Hiervoor gebruiken de onderzoekers een mix van 3D-beeldvorming en mechanische metingen. Het plan is om fundamentele en toegepaste wetenschappen te combineren door studies op microscopisch niveau te relateren aan die op fabrieksniveau. De onderzoeksresultaten worden actief verspreid via workshops georganiseerd door het Feed Design Lab en e-learningmodules ontwikkeld door het Aeres Training Centre International.

In het publiek-private samenwerkingsproject werkt Wageningen University & Research samen met Zetadec, Agrifirm, DSM, Elanco Animal Health, Phileo by Lesaffre, Pelleting Technology Netherlands, VICTAM Foundation, Feed Design Lab en Aeres Training Center International.

bron: Wageningen University & Research, 30/07/2020