Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Subklinische necrotiserende enteritis zorgt voor extra sterfte bij leghennen

Geplaatst: 30/07/2020 


Subklinische necrotiserende enteritis is een darmaandoening bij leghennen die leidt tot productieverlies door een slechtere vertering van het voer. De aandoening is in de praktijk niet altijd makkelijk vast te stellen, omdat er geen duidelijke ziekteverschijnselen aanwezig zijn. In opdracht van de pluimveesector heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren onderzoek gedaan naar de impact van deze aandoening. Met name de extra sterfte zorgt voor schade.

Subklinische necrotiserende enteritis kenmerkt zich vaak door de aanwezigheid van duidelijke, grijs tot zwarte, necrosehaarden in het begin van de twaalfvingerige darm. Deze kunnen soms samensmelten en een deel van de darm dan een donkergrijze kleur geven. Voor het onderzoek heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren op 6 bedrijven met de diagnose subklinische necrotiserende enteritis de uitval in kaart gebracht. Ook is onderzocht welke impact de aandoening had op de productie en een nadere analyse gedaan op de gevonden Clostridium perfringens stammen.

Er bleek sprake van een verhoogde uitval in de meeste koppels in de periode rond de diagnose, maar de eiproductie en het eigewicht bleef gemiddeld genomen op peil. De grootste impact van een infectie op de zes bedrijven was door het aantal gemiste eieren als gevolg van het verhoogd sterftepercentage. Over een periode tot 70 weken loopt dit op tot gemiddeld 9 eieren per hen. De geïsoleerde Clostridium perfringens bacteriestammen waren bij alle koppels in staat gifstoffen te produceren, maar het waren andere gifstoffen dan verwacht. De invloed hiervan is in de praktijk is niet duidelijk. Wél blijkt de aandoening af te wijken van eerdere onderzoeken.

Uit het onderzoek bleek dat er veel variatie bestaat tussen koppels in hoe de aandoening zich uit. Dit betekent dat er mogelijk individuele uitbraken zijn met forse schade. Het uitsluitend kijken naar gemiddeldes over alle koppels geeft hoogstwaarschijnlijk een te rooskleurig beeld. Subklinische necrotiserende enteritis blijkt een complexe aandoening waarbij het belangrijk is om in een vroeg stadium de diagnose te stellen om tijdig in te grijpen.

bron: Avined, 29/07/2020