Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Tweede verzamelslag voor nuchtere kalveren is weer toegestaan

Geplaatst: 30/07/2020 


Vanaf 1 juli is de tweede verzamelslag voor nuchtere kalveren weer toegestaan. Na de mkz-crisis werd de regeling afgeschaft. Gevolg hiervan is dat sinds die tijd het vervoeren van jonge kalveren van en naar verzamelcentra niet erg efficiënt uitgevoerd kon worden. Binnen de nieuwe regeling wordt het verzamelen beter inzichtelijk, zijn de gezondheidsrisico’s beter gewaarborgd en kan het verzamelen toch efficiënt uitgevoerd worden.

Verzamelcentra die kalveren willen verzenden naar een tweede verzamelcentrum of kalveren willen ontvangen vanuit een eerste verzamelcentrum moeten zich daarvoor aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een verzamelcentrum dat kalveren aanvoert van een ander verzamelcentrum mag geen kalveren afvoeren naar een volgend verzamelcentrum.

Bij het verzenden van dieren van een eerste verzamelcentrum naar een tweede verzamelcentrum gelden een aantal eisen. De dieren moeten direct na aankomst en vertrek gemeld worden in het I&R-systeem. Verder moet het verzamelcentrum een drenkprotocol hanteren. De tijd tussen de aankomst van een kalf in een eerste verzamelcentrum en het vertrek bij het tweede verzamelcentrum mag maximaal 30 uur zijn.

Het verzamelen van kalveren mag tot een leeftijd van maximaal 12 weken. Acht bedrijven hebben zich tot nu toe bij de NVWA aangemeld voor het mogen uitvoeren van een eerste of tweede verzamelslag. Bedrijven die zich niet hebben aangemeld en toch voorverzamelen lopen het risico beboet te worden.

bron: De Kalverhouder, 29/07/2020