Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Schapen en geiten moeten voor 1 augustus gevaccineerd zijn tegen Q-koorts

Geplaatst: 30/07/2020 


Melkschapen- en melkgeitenbedrijven en opfokbedrijven hebben nog tot 1 augustus 2020 de tijd om hun schapen en geiten te vaccineren tegen Q-koorts en deze vaccinaties te registreren in het I&R-systeem. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert na 1 augustus of het enten ook daadwerkelijk is gebeurd.

Vaccinatie is verplicht voor alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven en opfokbedrijven met meer dan 50 dieren en voor alle bedrijven met een publieksfunctie zoals kinderboerderijen, zorgboerderijen en boerencampings. Al deze bedrijven moeten hun dieren voor 1 augustus vaccineren en de vaccinatie voor 1 augustus registreren in het I&R-systeem. Alle overige geiten- en schapenhouders kunnen hun dieren vrijwillig laten vaccineren. Dieren die aangevoerd worden op een keuring of tentoonstelling moeten ook gevaccineerd zijn.

Als bij controle na 1 augustus blijkt dat een bedrijf niet aan de vaccinatieplicht heeft voldaan, zal een bestuurlijke boete worden opgelegd. Professionele bedrijven moeten vervolgens alsnog zo snel mogelijk alle dieren volledig laten vaccineren tegen Q-koorts. Wanneer de houder zelf geen actie onderneemt, zal de vaccinatie worden uitgevoerd in opdracht van de NVWA. Alle gemaakte kosten zijn dan volledig voor rekening van de houder. Deze kosten zullen hoger zijn dan reguliere vaccinatie door de eigen dierenarts.

Als bij een publieksbedrijf blijkt dat niet alle dieren zijn gevaccineerd, zal het bedrijf de publieksfunctie moeten opheffen. Dit betekent dat het bedrijf pas weer bezoekers op de locatie mag toelaten als alle dieren volledig zijn gevaccineerd.

bron: NVWA, 30/07/2020