Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Rika Greenpark dwingt enkele versoepelingen in omgevingsvergunning af

Geplaatst: 30/07/2020 


Rika Greenpark, het bedrijf dat in Wijster een installatie wil realiseren voor het vergisten van circa 250.000 ton pluimvee- en varkensdrijfmest en 150.000 ton co-producten, moet straks elk kwartaal de geuremissie meten. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland op 30 juni bepaald. Het bedrijf kan volgens de rechter echter niet worden verplicht om een biofilter te plaatsen dat minimaal 70% van de geuremissie reduceert.

Rika Greenpark stapte naar de rechter nadat de provincie Drenthe met een aantal extra bepalingen kwam in de omgevingsvergunning die in oktober 2018 aan het bedrijf werd verleend. De onderneming wil een vergistingsinstallatie realiseren op het bedrijventerrein bij afvalverwerker Attero. Rika Greenpark wil het biogas uit covergisting opwerken tot groen gas. Het digestaat zal worden verwerkt tot mestkorrels.

De rechter bepaalde dat Rika Greenpark er ook niet apart voor hoeft te zorgen dat er geen stank uit de opslagtanks- en silo's op het terrein ontsnapt, zoals de provincie eiste. Maar het bedrijf moet er wel voor zorgen dat die tanks en silo's altijd afgedekt zijn. Alleen bij inspectie of onderhoudswerkzaamheden geldt daarvoor een uitzondering.

De rechter sprak zich ook uit over de eis van een omwonende die meende dat de provincie voorafgaand aan het verlenen van de vergunning een milieueffectrapport had moeten eisen. Naar zijn mening komt er met Rika Greenpark, naast vuilverwerker Attero en slachtafvalverwerker Noblesse Proteins een stapeling van bedrijven met geuremissie. De rechter volgt het advies van de Stichting Advies Bestuursrechtspraak waarin wordt gesteld dat de bijdrage van de covergister daaraan relatief klein is. Een omgevingsvergunning volstaat daarom.

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland.

bron: RTV Drenthe, 21/07/2020