Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

NVWA breekt strafrechtelijk onderzoek naar fraude met pootgoed af

Geplaatst: 30/07/2020 


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de pootgoedfraude door het bedrijf Zeeland Trade stopgezet. Dat heeft de NVWA eind juni aan de organisatie Breeders Trust gemeld. Breeders Trust spoort namens aardappelveredelingsbedrijven het illegaal gebruik en verhandelen van pootgoed op. De NVWA stelt dat tegen het frauderende handelsbedrijf al bestuurlijke maatregelen zijn genomen. Ook loopt er vanuit België een strafrechtelijk onderzoek naar de pootgoedfraude.

In het voorjaar van 2019 verkocht het handelsbedrijf Zeeland Trade illegaal pootgoed aan boeren in België. Het pootgoed was van een Nederlandse teler en voorzien van vervalste certificaten van keuringsdienst NAK. Breeders Trust deed aangifte tegen het bedrijf.

Breeders Trust en handelsbedrijf in pootaardappelen Agrico zijn teleurgesteld over de opstelling van de NVWA. Zij vinden het niet vervolgen van een frauderend bedrijf schadelijk voor het imago van Nederlands pootgoed. Tweede Kamerlid Helma Lodders van de VVD heeft er vragen over gesteld aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

bron: Boerderij, 28/07/2020