Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Telers van fritesaardappelen kunnen compensatie nu aanvragen

Geplaatst: 29/07/2020 


De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft het online loket geopend voor de vaststelling van de compensatiebedragen voor telers van fritesaardappelen. Telers met een schade tot 25.000 euro kunnen nu hun definitieve aanvraag indienen. Daarnaast kunnen telers hun voorlopige aanvraag wijzigen of intrekken, wanneer het overschot aan aardappelen anders uitpakt dan oorspronkelijk ingeschat. Zodra de totale schade van de sector onder de 50 miljoen euro zakt, wordt er 6 cent per kilo uitgekeerd op basis van de definitieve aanvragen.

Voor bedragen tot 25.000 euro kunnen telers tot en met 31 augustus hun definitieve tegemoetkoming aanvragen op de website van RVO.nl. Telers kunnen zelf de benodigde formulieren invullen en opsturen. Er is geen verklaring van een accountant nodig. Voor tegemoetkomingen boven de 25.000 euro is nog niet bekend wanneer deze kunnen worden aangevraagd. Zodra er duidelijkheid is, zal RVO.nl de voorwaarden bekendmaken. Alle telers die in de aanmeldperiode een voorlopige aanvraag voor tegemoetkoming hebben ingediend kunnen deze nu bij het online loket van RVO.nl intrekken of wijzigen.

In totaal is er door bijna 1200 aardappeltelers voor ongeveer 900.000 ton fritesaardappelen een voorlopige aanvraag ingediend. Gerekend met een compensatiebedrag van 6 cent per kilo komt dat uit op een bedrag van circa 54 miljoen euro. De regeling is echter gemaximeerd op 50 miljoen. Als in september blijkt dat er nog steeds meer dan 50 miljoen euro wordt aangevraagd, dan wordt het bedrag per kilo voor alle aanvragers gekort. Telers kunnen echter nu hun voorlopige aanvragen wijzigen of intrekken. Zodra het totaalbedrag daardoor onder de 50 miljoen euro zakt, wordt het compensatiebedrag definitief vastgesteld op 6 cent per kilo en kan RVO.nl meteen uitkeren op basis van de definitieve aanvragen.

bron: Brancheorganisatie Akkerbouw, 29/07/2020