Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Oudere koe die niet droog stond heeft baat bij minder energierijk rantsoen

Geplaatst: 29/07/2020 


Het verlagen van het energieniveau in het rantsoen aan het begin van de lactatie van koeien die niet droog hebben gestaan, zorgt voor betere vruchtbaarheidsresultaten. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het project Droogstand op Maat. Ze publiceerden recent over hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Animals.

Koeien die niet droog stonden en na het afkalven een minder energierijk rantsoen kregen, hadden een interval tussen afkalven en dracht van 84 dagen. Bij koeien die een energierijker rantsoen kregen, lag dit interval op 114 dagen.

Het kleiner aantal open dagen kon verklaard worden door zowel iets minder dagen welke nodig waren na afkalven voor het weer op gang komen van de vruchtbaarheidscyclus als minder inseminaties tot dracht bij een lager energieniveau. Bovendien hadden koeien met een laag energieniveau na het weglaten van de droogstand meer normale cycli van 18 tot 24 dagen lengte en minder afwijkende cycli. Deze verbetering in vruchtbaarheid was vooral zichtbaar bij koeien die 3 keer of vaker hadden gekalfd.

De betere vruchtbaarheidsresultaten voor koeien met een laag energieniveau in het rantsoen was onverwacht omdat deze koeien een minder positieve energiebalans hadden, in vergelijking met koeien met een normaal energieniveau in het rantsoen na het weglaten van de droogstand. Het normale energieniveau resulteerde echter in een zeer positieve energiebalans. De resultaten van de studie suggereren dat niet alleen een sterk negatieve energiebalans, maar ook een sterk positieve energiebalans niet gunstig is voor de vruchtbaarheid bij oudere koeien.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in de publicatie Consequences of Transition Treatments on Fertility and Associated Metabolic Status for Dairy Cows in Early Lactation.

bron: Dairy Campus, 29/07/2020