Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Coronacrisis zorgt voor lagere inkomsten akkerbouwers

Geplaatst: 28/07/2020 


De coronacrisis heeft ook voor de akkerbouwketen gevolgen. Vooral de vraag naar fritesaardappels stortte in. Dit had gevolgen voor de liquiditeitspositie van veel akkerbouwers. De gemiddelde stand op de lopende rekening van een doorsnee akkerbouwbedrijf was aan het eind van het tweede kwartaal 2020 gedaald tot iets minder dan 20.000 euro. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van Wageningen Economic Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Agrifirm en ABN AMRO.

In het eerste kwartaal 2020 lagen de opbrengsten van fritesaardappelen al lager dan in 2019 als gevolg van lagere prijzen. Mede door het begin van de coronacrisis in maart. In het tweede kwartaal 2020 viel de export en de binnenlandse afzet van frites zeer sterk terug door sluiting van het out-of-home segment. Vanuit de overheid is er een compensatieregeling van in totaal 50 miljoen euro voor fritesaardappeltelers voor de geleden schade opgesteld.

Niet alleen bleven de ontvangsten in het tweede kwartaal achter, ook de toegerekende kosten vielen ongeveer 2.600 euro lager uit dan vorig jaar. In verband met de gevolgen van de coronacrisis hebben banken ondernemers aangeboden om gedurende zes maanden geen aflossingen en soms ook geen rente te laten betalen. Daar is door ondernemers wisselend gebruik van gemaakt.

bron: ABN AMRO, 28/07/2020