Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

LTO vakgroep Akkerbouw vindt nieuwe fosfaatindicatie niet eerlijk

Geplaatst: 27/07/2020 


"De overgang naar een nieuwe indicatie voor de fosfaattoestand van de bodem is niet eerlijk verdeeld en pakt voor sommige gebieden per saldo negatief uit. Daar resulteert het in een verlies aan gebruiksruimte voor fosfaat", aldus voorzitter Jaap van Wenum van de vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland.

Het huidige P-AL-getal voor grasland en het Pw-getal voor bouwland worden vanaf 1 januari 2021 vervangen door een combinatie van een P-AL-getal en P-CaCl2-getal voor gras- en bouwland. Het P-AL-getal geeft een beeld van de totale hoeveelheid fosfaat in de bodem en P-PAE, gemeten als P-CaCl2, geeft een indicatie van de beschikbare hoeveelheid fosfaat.

De nieuwe gecombineerde fosfaatindicator pakt volgens Van Wenum niet voor alle gebieden neutraal uit. "Op de kleigronden in het zuidwesten en in het noorden gaan telers soms 20 tot 30% gebruiksruimte verliezen." LTO heeft daar bij het ministerie aandacht voor gevraagd. Van Wenum: 'De afspraak was dat met de nieuwe aanpak de fosfaatgebruiksruimte minimaal gelijk zou blijven. Gemiddeld is dat misschien het geval, maar niet in de verschillende gebieden. Dat is op te lossen door de klassegrenzen aan te pakken, maar dat vindt het ministerie moeilijk."

bron: Nieuwe Oogst, 25/07/2020