Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Voorbereiding bedrijven op Brexit krijgt minder aandacht

Geplaatst: 01/07/2020 


Nederlandse bedrijven zijn minder op de hoogte en minder voorbereid op de gevolgen van de Brexit en de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk dan in 2019. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk.

In februari 2020 is de Brexit in een nieuwe fase beland. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten en onderhandelt momenteel met de Europese Unie over de nieuwe relatie. Gedurende de afgelopen drie jaar was 82% van bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk redelijk tot zeer goed op de hoogte van Brexit. Dit aandeel is in 2020 gedaald tot 49%. Het aandeel bedrijven dat bezig is met voorbereidingen is gedaald van 76% naar 60%. Het aandeel bedrijven dat goed is voorbereid ging van 32% in 2019 naar 31% 2020.

Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven geen verlenging van de afspraken met de Europese Unie te wensen. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hadden hiertoe gezamenlijk moeten besluiten voor 1 juli. Hiermee is nu zekerheid dat de overgangsperiode op 31 december zal aflopen. Er is binnen het terugtrekkingsakkoord geen mogelijkheid meer om tot verlenging over te gaan.

Ondernemers hebben dus nog tot 31 december 2020 om zich voor te bereiden op de nieuwe relatie en situatie. Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers, het zorgen voor een douanenummer en het transport goed te regelen. Voor tips en meer informatie kunnen ondernemers terecht op www.brexitloket.nl. Hier kunnen zij de Brexit Impact Scan invullen om te kijken welke maatregelen zij nu al kunnen en moeten treffen.

bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, 01/07/2020