Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Transitiecoalitie Voedsel pleit voor fiscale prikkels voor gezonder voedselsysteem

Geplaatst: 01/07/2020 


Stevige prijsprikkels zijn noodzakelijk om de bevolking vitaler en weerbaarder te maken, stelt de Transitiecoalitie Voedsel, samenwerkingsverband van circa 200 partijen uit de landbouw-, voedings-, natuur- en gezondheidssector. Via fiscale maatregelen kan gezonde voeding goedkoper worden gemaakt terwijl sterk bewerkt en industrieel geproduceerd voedsel tegelijkertijd duurder wordt.

De Transitiecoalitie Voedsel pleit voor het onderbrengen van sterk bewerkt voedsel in het hoge BTW tarief, voor de invoering van een suikertaks en een vleestaks en voor het verlagen van de BTW op groenten en fruit. Daarmee kunnen de maatschappelijke kosten die met ongezonde eetpatronen gepaard gaan, flink worden verlaagd. Nu bedragen die kosten 8,8 miljard euro per jaar.

De Transitiecoalitie Voedsel vindt dat de overheid ernstig tekort schiet. Zowel in de recente nota van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een brede kijk op gezondheid als in de eerste tussenbalans van het Preventieakkoord blijven krachtige maatregelen om gezonde voeding te stimuleren achterwege.

bron: Transitiecoalitie Voedsel, 01/07/2020