Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Bintell ziet in mest basisgrondstof voor bitumenproductie

Geplaatst: 01/07/2020 


Het Eindhovense bedrijf Ingenia heeft samen met de Belgische ingenieur Jo van Montfoort de joint venture Bintell opgezet. Het bedrijf wil via het verlenen van licenties de Hydro Thermal Liquefaction (HTL)-technologie die ze samen ontwikkelden gaan vermarkten. Daarbij kan organisch materiaal met een droge stof gehalte van 15% en 50% worden omgezet in bitumen, biochar, biogas en water. Ook voor de verwerking van mest achten zij de HTL-techniek erg geschikt

Met de HTL-technologie wordt het natuurlijk geologische proces dat wel 300 miljoen jaren heeft geduurd en waarbij organisch materiaal wordt omgezet in fossiele brandstoffen als kolen olie en gas min of meer nagebootst. Door organische reststoffen in een speciaal door Bintell ontworpen reactor onder hoge druk en verhoogde temperatuur te brengen kan die omzetting binnen enkele uren plaatsvinden.

Het Bintell HTL-proces levert 4 producten op: bio bitumen, biochar, biogas en water. Deze producten kunnen oneindig worden hergebruikt. Het bitumen kan worden toegepast als bindstof in de wegenbouw en voor dakbedekkingen. Het biochar is een meststof die kunstmest kan vervangen en het bij het proces vrijkomende gas kan als brandstof dienen.

Bintell heeft de techniek uitvoering getest in een laboratorium met een reactor van 5 liter. In de Zernike Advanced Processing Faciliity in Groningen wordt een wat grotere pilotinstallatie gebouwd. Bintell hoopt eind dit jaar de voorbereiding te kunnen starten voor de realisatie van een demo-fabriek. Jaarlijks zou daar 35.000 ton mest moeten worden omgezet in 1.000 ton bio bitumen.

bron: Bintell / Agro & Chemie, juni 2020