Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Eerste gecertificeerd CO2-reductieproject Valuta voor Veen van start in Friesland

Geplaatst: 30/06/2020 


Dinsdag 30 juni vond in Haskerdijken de start plaats van het CO2-reductieproject Valuta voor Veen. Hierbij komen de eerste gecertificeerde CO2-certificaten op de markt op basis van de CO2-besparing die wordt bereikt door maatregelen die worden toegepast op 32 hectare agrarisch veenweidegebied in Friesland. Het project is onderdeel van het Friese veenweideprogramma en is uitgevoerd door de Noardlike Fryske Wâlden, It lege Midden, Projecten LTO Noord en de Friese Milieufederatie.

Op bijna 32 hectare van het land van het agrarisch bedrijf Miedema vindt voor 10 jaar een verhoging van het waterpeil plaats. Dit zorgt voor een vermindering van de oxidatie van het veen en hierdoor een reductie van de CO2-uitstoot. Volgens berekeningen wordt de uitstoot van CO2 verminderd met 4.370 ton CO2 voor de gehele locatie gedurende de periode van 10 jaar.

De CO2-besparing kan worden verkocht in de vorm van gecertificeerde CO2-certificaten. Deze certificaten worden verkocht aan kopers die hun eigen CO2-uitstoot willen compenseren. Nagenoeg alle CO2- certificaten voor het eerste jaar zijn al verkocht. Voor de overige certificaten zijn gesprekken gaande met geïnteresseerde kopers.

Valuta voor Vee is een methodiek waarbij boeren en grondeigenaren het waterpeil op hun land verhogen en daarvoor financiële compensatie krijgen door de verkoop van gecertificeerde CO2-certificaten. Elke partij die op vrijwillige basis zijn eigen CO2 uitstoot wil compenseren, kan dit doen door de aankoop van deze CO2-certificaten. De certificering van de certificaten geeft de kopers de garantie dat de CO2-besparing ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. De certificering wordt uitgevoerd door de Stichting Nationale Koolstofmarkt.

De methodiek Valuta voor Veen is in Friesland ontwikkeld. Naast de eerste transactie van de certificaten wordt er binnenkort ook gestart met een online platform waarop vrijwillige CO2-certificaten kunnen worden aangeboden en verkocht. Kopers kunnen zowel zakelijke als particuliere afnemers zijn. In Noord- en Zuid-Holland, Overijssel en Utrecht zijn ook partijen bezig met projectontwikkeling op basis van de Valuta voor Veen-methodiek. De doelstelling is om 2 projecten per provincie voor medio 2021 te realiseren.

bron: Friese Milieufederatie, 29/06/2020