Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Chinese wetenschappers vinden nieuw griepvirus bij varkens

Geplaatst: 30/06/2020 


In China hebben wetenschappers een nieuwe variant van griep ontdekt. Het H1N1-griepvirus G4 EA is geconstateerd bij varkens, maar kan ook mensen infecteren. De wetenschappers maken zich zorgen dat het virus zich muteert en dat het virus vervolgens van mens op mens overgedragen kan worden. Bij medewerkers van varkenshouderijbedrijven zijn verhoogde waardes van het virus in het bloed gevonden. Wetenschappers adviseren scherper toezicht te houden op de mensen die in de varkenshouderij werkzaam zijn.

Het nieuwe virus lijkt op de veroorzaker van de Mexicaanse griep in 2009 maar wijkt daarvan iets af. De huidige griepvaccins lijken vooralsnog geen bescherming te bieden tegen het virus. Maar deze vaccins kunnen indien nodig worden aangepast. In de huidige vorm is het virus niet direct een probleem, maar het heeft wel alle kenmerken van een virus dat zich heel makkelijk aan mensen kan aanpassen, stellen de wetenschappers. Daarom moet het nauwlettend in de gaten worden gehouden. Omdat het een nieuw virus is, kan het zijn dat mensen er weinig geen weerstand tegen hebben.

Hoogleraar Veterinaire epidemiologie Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht maakt zich geen grote zorgen over het nieuwe griepvirus. "Het virus dat nu wordt beschreven is een combinatie van een traditioneel varkensgriepvirus, het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakte en een ander griepvirus. We weten sinds de jaren 70 dat dit soort gecombineerde virussen in varkens circuleren, maar voor zover wij weten is er nooit een pandemisch virus uit ontstaan." Ook benadrukt Stegeman dat dit virus sinds 2013 op grote schaal aanwezig is bij varkens in China. "In de tussentijd heeft het geen pandemie veroorzaakt en ik zie daar ook geen sterke aanwijzingen voor."

bron: NOS, 30/06/2020