Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Sorghumrassen tonen grote variatie in zetmeelopbrengst

Geplaatst: 20/05/2020 


De verschillende rassen van het voedergewas sorghum die beschikbaar zijn hebben een variatie van 20% tot 35% procent in de opbrengst. De verschillen in zetmeelgehalte zijn nog veel groter. Dit blijkt uit een rassenvergelijking die werd uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en het Vlaamse Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek ILVO.

In de proef werden in Moergestel en in Merelbeke van 7 sorghumrassen de opbrengst, het zetmeelgehalte en de verteerbaarheid bepaald. Gemiddeld werd in Moergestel een opbrengst gerealiseerd van 11,5 droge stof per hectare. In Vlaanderen werd gemiddeld 15 ton droge stof per hectare geoogst. De opbrengsten van de verschillende rassen varieerde van 9,7 tot 13,0 ton in Nederland en van 13,4 tot 16,3 ton in Vlaanderen.

De verschillen in zetmeelgehalte tussen de rassen bleek groot. Het beste sorghumras kwam op beide locaties uit op iets meer dan 300 gram zetmeel per kilo droge stof. Er waren echter ook rassen met minder dan 100 gram per kilo droge stof. Deels was dit het gevolg van een laag percentage droge stof bij de oogst. De verteringscoëfficiënt van de organische stof varieerde voor de verschillende rassen tussen de 60% en 72%.

In beide proeven werd ook mais ingezaaid als referentie. Met respectievelijk 17,8 en 23,1 ton droge stof per hectare was de opbrengst van mais in zowel Nederland als Vlaanderen significant hoger dan de opbrengst van sorghum. Met 430 en 462 gram per kilo droge stof had de mais ook een beduidend hoger zetmeelgehalte.


Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief