Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Europese Commissie presenteert 'From Farm to Fork'-strategie

Geplaatst: 20/05/2020 


De Europese Commissie heeft woensdag 20 mei de 'From Farm to Fork'-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem gepresenteerd, tegelijk met een nieuwe biodiversiteitsstrategie. De twee strategieën moeten elkaar versterken. De Europese Commissie vraagt het Europees Parlement en de Europese Raad om deze strategieën te steunen. Alle burgers en belanghebbenden worden uitgenodigd om een brede maatschappelijke discussie te voeren.

Met de 'From Farm to Fork'-strategie wil de Europese Commissie de transitie mogelijk maken naar een duurzaam voedselsysteem in de Europese Unie dat de voedselzekerheid en de toegang tot gezonde voeding verkregen van een gezonde planeet waarborgt. Dankzij de strategie zal de milieu- en klimaatvoetafdruk van het voedselsysteem in de Europese Unie kleiner worden en zal de veerkracht ervan groter worden, waardoor de gezondheid van de burgers wordt beschermd en de bestaanszekerheid van economische actoren wordt gewaarborgd.

De strategie bevat concrete streefdoelen om het voedselsysteem in de Europese Unie te transformeren. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet met 50% omlaag. Het streven is ook een vermindering met ten minste 20% van het gebruik van meststoffen. De verkoop van antibiotica in de veehouderij en aquacultuur moet met 50% naar beneden. Verder zou 25% van de landbouwgrond voor biologische landbouw moeten worden benut. In de strategie worden maatregelen voorgesteld om ervoor te zorgen dat de gezonde optie de gemakkelijkste is voor burgers, zoals verbetering van de etikettering om aan de informatiebehoeften van de consumenten over gezonde en duurzame levensmiddelen te voldoen.

Europese boeren, vissers en viskwekers zullen via het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het gemeenschappelijk visserijbeleid met nieuwe financieringsstromen en regelingen worden ondersteund om hun bedrijf te verduurzamen. Eén van de doelen is ook om een wereldwijde transitie naar duurzame voedselsystemen te bevorderen in nauwe samenwerking met internationale partners.

De volledige From Farm to Fork-strategie is te vinden op de website van de Europese Commissie.

bron: Europese Commissie, 20/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief