Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Nieuw project met gebruik van flexibele zonnecellen op schaduwschermen in een kas

Geplaatst: 20/05/2020 


Wageningen University & Research, Solliance Solar Research en Verzuu Screen Development zijn een project gestart met als doel de technische haalbaarheid van het gebruik van flexibele zonnecellen op schaduwschermen in een kas aan te tonen. Het project moet de eerste stappen naar een toepassing in de praktijk opleveren.

In een eerdere studie is de toepassing van flexibele zonnecellen op schaduwschermen al eens verkend. De conclusie was dat, afhankelijk van de teelt, een elektriciteitsproductie van circa 15 tot 25 kilowattuur per m2 kas per jaar mogelijk is. Daarmee zou een bedrijf zonder belichting de eigen elektriciteitsvraag volledig moeten kunnen dekken.

In het nieuwe project is het uitgangspunt een lichtregime vergelijkbaar met conventionele schermen en een dekking van het eigen elektriciteitsverbruik in een glastuinbouwbedrijf zonder belichting. Er is een concept bedacht dat uitgaat van een horizontaal rolscherm dat gedeeltelijk is bedekt met flexibele zonnecellen, dat als 'eiland' continu op en neer loopt in het vak. Door het scherm op- en af te rollen kan het eiland groter of kleiner worden gemaakt. Daarmee kan met één scherm de schaduwfactor traploos tot 100% worden geregeld.

Een voordeel van de gekozen opzet is dat er maar één scherm nodig is dat tevens als energiescherm of verduisteringsscherm kan worden gebruikt. Uitdagingen zijn het ontwikkelen van robuuste PV-cellen die tegen veelvuldig oprollen kunnen en een slim elektrisch ontwerp, zaken waar Sollicance zich momenteel mee bezighoudt. Het concept is vertaald naar een testopstelling die de komende zomer in een proefkas wordt getest, waarbij onder andere wordt gekeken naar opgewekte stroom, robuustheid en lichtverdeling onder het scherm.

bron: Kas als Energiebron, 19/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief