Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Statenmeerderheid in Drenthe dringt aan op duidelijkheid voor boeren

Geplaatst: 20/05/2020 


Een meerderheid in de Provinciale Staten van Drenthe vragen in een motie aan de Drentse Gedeputeerde Staten om bij minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan te dringen op meer zekerheid voor boeren binnen het stikstofbeleid. Provinciale Staten stemmen op woensdag 20 mei over deze motie.

De Drentse fracties van CDA, VVD, PvdA, Forum voor Democratie, ChristenUnie, GroenLinks en Sterk Lokaal vinden dat veehouders die in de periode dat het Programma Aanpak Stikstof werd gebruikt bij een uitbreiding van het bedrijf konden volstaan met een melding binnen de Wet op Natuurbescherming snel zekerheid moeten krijgen op legalisering. In mei 2019 bepaalde de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof in strijd was met Europese richtlijnen.

De Drentse partijen willen inzetten op innovatie en extensivering van veehouderijbedrijven rond de Natura 2000-gebieden. Dat heeft hun voorkeur boven het opkopen en beƫindigen van deze agrarische bedrijven. Veehouderijbedrijven opkopen om de vrijgekomen stikstofrechten via salderingsregelingen aan niet-agrarische activiteiten, of zelfs voor andere provincies te gebruiken, wijzen de partijen achter de motie af. Zij vinden het belangrijk dat de provincie een regierol krijgt in de uitvoering van het stikstofbeleid. Ze willen onwenselijke situaties voorkomen, zoals leegstand en het speculatief opkopen van stikstofruimte.

bron: RTV Drenthe, 19/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief