Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Voedseltekort dreigt zonder direct ingrijpen in zaadsector ontwikkelingslanden

Geplaatst: 19/05/2020 


De landbouw staat voor kritieke uitdagingen in ontwikkelingslanden, met een mogelijke voedseltekort als gevolg. Alleen door direct ingrijpen in specifieke sectoren zoals die voor zaaizaad kan voorkomen worden dat de COVID-19 crisis ontaard in een voedselcrisis in een groot aantal landen. Wageningen University & Research werkt samen met partners aan actieplannen om snel stappen te ondernemen en de weerbaarheid van voedselsystemen te vergroten.

Maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan belemmeren de toegang en het gebruik van goed zaaizaad in het zaaiseizoen. Door snel inzicht te krijgen in de situatie in een land zorgt het Integrated Seed Sector Development team van het Wageningen Centre for Development Innovation ervoor dat beleidsmakers in overheid en industrie prioriteit geven aan acties die direct nodig zijn dat boeren toegang hebben tot zaaizaad en dus kunnen bijdragen aan voedselzekerheid.

Wageningen Centre for Development Innovation implementeert sectortransformatieprocessen in ontwikkelingslanden, door samen te werken met sterke netwerken van lokale en internationale partners. Deze netwerken zorgen nu dat zo snel mogelijk inzicht verkregen, en actie ondernomen kan worden. Het Wageningse multidisciplinaire team werkt onder andere samen met strategische partners in Nigeria, Ethiopië, Uganda en Myanmar.

Het toegepaste proces combineert snelheid met betrouwbaarheid en zal in de komende weken worden uitgerold richting andere landbouwsectoren in ontwikkelingslanden, zoals de tuinbouw- en zuivelsector. Dit zijn sectoren waarin Wageningen University & Research en partner SNV momenteel actief zijn in programma’s gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Door met een zelfde model te werken gedurende langere tijd worden belangrijke inzichten verkregen over de gevolgen van de COVID-19 crisis voor voedselsystemen op nationaal, regionaal en mondiaal niveau.

bron: Wageningen University & Research, 19/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief